Южна Корея призова за незабавно изтегляне на войниците на Пхенян от Русия

Посланикът Георгий Зиновиев е извикан в Сеул заради решението

21.10.2024 | 10:51 Редактор:
Около 1500 войници от севернокорейските специални сили вече са в Русия.
Около 1500 войници от севернокорейските специални сили вече са в Русия.

Руският посланик в Южна Корея е извикан в Сеул по повод решението на Северна Корея да изпрати хиляди войници в подкрепа на Русия във войната с Украйна, съобщи външното министерство. То призова за тяхното незабавно изтегляне, предаде АФП.

Около 1500 войници от севернокорейските специални сили вече са в Русия, за да се аклиматизират. Вероятно те се ще отправят към фронтовите линии скоро, обяви Шпионската агенция на Сеул на 18 октомври. Очаква се допълнителни сили да отпътуват скоро. Това е първото подобно разполагане на войски от Северна Корея в чужбина.

Южна Корея от дълго време твърди, че въоръженият с ядрено оръжие Север доставя оръжия на Русия, които да използва в Украйна. Страната изрази тревога заради разполагането, което се случи, след като Ким Чен Ун и руският президент Владимир Путин подписаха военно споразумение през юни.

Заместник-министърът на външните работи Ким Хонг Кюн е изразил "сериозна загриженост във връзка с неотдавнашното изпращане от Северна Корея на войски в Русия и настоятелно призова за незабавно изтегляне на севернокорейски сили и преустановяване на свързаното сътрудничество", се казва в изявление на министерството, предаде БГНЕС.

Ким е казал на руския посланик в Южна Корея Георгий Зиновиев, че предоставянето на оръжия от страна на Северна Корея за Русия и войски за войната в Украйна "представлява сериозна заплаха за сигурността не само на Южна Корея, но и на международната общност".

Той също така е "подчертал, че такива действия нарушават множество резолюции на Съвета за сигурност на ООН и Устава на ООН".

Снимка: БГНЕС