Австралийски сенатор обвини крал Чарлз Трети в геноцид

Монархът пристигна в столицата Канбера от Сидни

21.10.2024 | 10:23 Редактор:
По-късно кралят и кралицата ще отпътуват за Самоа за тридневно държавно посещение.
По-късно кралят и кралицата ще отпътуват за Самоа за тридневно държавно посещение.

Кралят на Великобритания Чарлз Трети беше нападнат словесно от австралийския сенатор Лидия Торп след речта му в австралийския парламент, като го обвини в геноцид срещу коренното население на страната от Общността на нациите (която е доминион на Обединеното кралство) и заяви: "Ти не си моят крал, ти не си нашият крал".

Чарлз Трети и съпругата му кралица Камила са на посещение в Австралия от петък, като днес пристигнаха в столицата Канбера от Сидни. Сенатор Лидия Торп изчака края на речта, изнесена от Чарлз, и се качи на трибуната, откъдето отправи критиките си.

"Върнете ни нашата земя. Върнете ни това, което откраднахте от нас. Нашите бебета, нашите хора. Вие унищожихте нашата земя. Дайте ни договор - ние искаме договор с тази страна. Това не е вашата земя, това не е вашата земя", каза Торп, която беше изведена от залата, цитирана от БТА.

Докато са я отвеждали, тя е викала: "Ти не си моят крал, ти не си нашият крал. Ти извърши геноцид срещу нашия народ".

По-късно кралят и кралицата ще отпътуват за Самоа за тридневно държавно посещение и ще се срещнат със световни лидери, които ще участват в среща на правителствените ръководители на Общността на нациите (Британската общност), която Чарлз официално ще открие.

Снимка: БГНЕС