fallback

Израелски булдозер срина частично база на ООН в Ливан

Ще продължим да изпълняваме нашите задачи за наблюдение и докладване, категорични са от мисията

21.10.2024 | 09:16 Автор: Толя Стоянова

Израелски булдозер разруши наблюдателна кула и ограда около местоположението на мироопазващите сили на ООН в Ливан (UNIFIL) в село Марвахин, в южната част на страната. Това става ясно от изявление на мисията, публикувано на официалната страница на ООН.

"Още веднъж напомняме на Израелските отбранителни сили и на всички участници за задълженията им да гарантират сигурността на персонала и имуществото на ООН и да зачитат неприкосновеността на помещенията на ООН по всяко време", отбелязват от мисията.

UNIFIL също припомни, че атаката срещу обект на ООН и щетите на имуществото му са грубо нарушение на международното право и Резолюция 1701 на Съвета за сигурност. Документът бе приет единодушно и има за цел да сложи край на войната от 2006 година между Израел и "Хизбула" и да очертае пътя към сигурността на границата между еврейската държава и Ливан, предаде "Фокус". 

Израелската армия многократно е искала от UNIFIL да напусне позициите си по Синята линия и умишлено е нанесла щети по позициите на ООН. Въпреки натиска върху UNIFIL и държавите, предоставящи войски, подчертаха, че миротворците остават на позициите си.

"Ще продължим да изпълняваме нашите задачи за наблюдение и докладване", се казва в изявлението.

Снимка: архив, БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback