fallback

Русия остана с един боен кораб в Черно море, "распутица" ще забави атаките по суша

Бившият ръководител на "Роскосмос" с критика към руската военна индустрия

21.10.2024 | 08:53 Автор: Елеонора Танева

Липсата на професионално управление спира навлизането и развитието на новите технологии в руската военна индустрия. Това мнение изрази бившият ръководител на Федералната космическа агенция "Роскосмос" Дмитрий Рогозин, назначен от Москва за губернатор на Запорожката област. 

Рогозин препоръчва атаки по системите за блокиране на радиосигналите с авиационните бомби, както и да бъдат предоставени повече средства за радиоелектронно заглушаване за окопите. Бившият ръководител на "Роскосмос" предлага също на руската армия да бъдат създадени нови военни части, които да отговарят за развитието и използването на безпилотни летателни средства по подобие на украинската армия и припомня, че на Черноморския флот се е наложила смяната на "адресната регистрация" заради ударите с дрон.

Военноморските сили на Украйна (ВМС) съобщават за само един кораб на бойно дежурство в Черно море към 6 часа на 21 октомври, който не е ракетоносец. Липсват кораби на дежурство в Азовско море. В Средиземно море има три кораба, носители на ракети "Калибър" с общ потенциален залп от 28 ракети.

След масирани атаки с дронове и ракети Русия изтегли повечето си кораби от окупирания Крим към пристанището в Новоросийск. Исторически базата на руския Черноморски флот е в Севастопол.

Лошото време променя хода на войната

Заради лошото време бойните действия в Сиверския регион са спрели, съобщава Институтът за изучаване на войната (ISW). ВСУ обаче отбелязва, че се усилват обстрелите с авиационни бомби - към 22 часа на 20 октомври са използвани 11 по позиции на украинците.

Данни сочат, че в много региони започва т.нар. "распутица" - когато пътищата стават трудно проходими заради обилни валежи и кал, което ограничава движението на бронирана техника. Украинските военни анализатори съобщават, че по тази причина руските военни се придвижват напред с малки части под прикритието на артилерия и бойна авиация.

Русия атакува свои територии

Все по-активно Москва използва авиационни бомби и по собствените си населени места - към 22 часа на 20 октомври са 43, но в събота имаше данни за 78 авиационни бомби, изстреляни от руски бойни самолети по Курска област.

Четете повече по темата в investor.bg

Снимка, архив: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback