fallback

Бункерите в Израел предоставят хляб и вода, но са най-сигурното място

"Ежедневието ни е като игра на руска рулетка", каза 66-годишна жена

21.10.2024 | 12:25 Автор: Вяра Димова

Илана Атиас живее в един от обществените бункери в град Акко в Северен Израел от няколко седмици. 66-годишната жена е там с внуците си.

"През по-голямата част от времето сме тук. Отбиваме се само за кратко до вкъщи, за да се изкъпем или да си вземем нещо за ядене", споделя Атиас пред AРД.

Бункерът се намира под една синагога. Въздухът вътре е спарен, кухнята и душът не са в най-добро състояние. По масите има само разтворимо кафе, хляб и по една настолна игра. Има и телевизор – да внася известно разнообразие.

30 секунди до бункера

Атиас обаче предпочита да е там, отколкото в дома си, тъй като не разполага с частно убежище и не би имала защита от ракетите и дроновете на Хизбула. Градът е отдалечен само на 20 км от Ливан, когато завият сирените, хората разполагат с едва 30 секунди, за да стигнат до бункера, обяснява AРД.

"Животът ни е като игра на руска рулетка – на живот и смърт. В бункера съм по-сигурна, защото убежището е под земята. Чуваме експлозиите постоянно, шумът от тях е много силен. Вкъщи не бих издържала всичко това", сподели Атиас.

От войната в Персийския залив през 1991 година насам в Израел е задължително новите и санираните сгради да имат бункерни помещения. Но Атиас живее в стара къща – подобно на около 40% от хората в Акко.

Малко са бункерите в старите градски части

В мазето на градската администрация четирима служители наблюдават на монитори улиците и сградите, за да могат бързо да реагират на нападенията. 

"Особено в старите градски части има много сгради, които нямат бункерни помещения. Това е много сериозен проблем, но ние обясняваме на хората къде за тях е най-сигурно", коментира кметът Амихай Бен Слуш.

В телефонната централа в бункера постоянно звънят граждани – търсят матраци за своите убежища и вентилационни съоръжения. Най-много страдат по-възрастните, по-бедните и семействата с деца, пише DW.

Бен Слуш може да разчита на силна подкрепа от страна на армията и правителството и се надява, че и в бъдеще ще бъде така. "Хизбула" атакува много по-често от когато и да било, в Акко 20 къщи вече са повредени от ракетните нападения.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback