fallback

Президентът на Молдова заподозря безпрецедентна атака при референдума за влизане в ЕС

Той се проведе успоредно с изборите за нов държавен глава

21.10.2024 | 08:04 Автор: Елеонора Танева

Действащият държавен глава на Молдова Мая Санду заяви, че има безпрецедентна атака срещу демокрацията след изненадващия резултат от вчерашния референдум. Почти пълните резултати от допитването показват, че повечето избиратели са против вписването в Конституцията като национална цел на присъединяването към Евросъюза.

"Престъпни групи, действащи заедно с враждебни чужди сили, атакуваха нашата страна с десетки милиони евро, лъжи и пропаганда. Имаме ясно доказателство за целта на тези престъпни групи - да купят 300 000 гласа - една измама с безпрецедентни мащаби“, каза Санду.

"Подкрепяте ли изменението на Конституцията, за да може Молдова да се присъедини към Европейския съюз?" - на този въпрос над половината от пусналите бюлетина са отговорили отрицателно.

Избори 2 в 1

Референдумът за Евросъюза се проведе успоредно с президентски избори, на които 52-годишната Мая Санду получава най-голяма подкрепа - 39 на сто. Неин основен съперник е 57-годишният Александър Стояногло, бивш главен прокурор, който е подкрепян от проруската Социалистическа партия. Двамата ще се явят на балотаж на 3 ноември.

Предизборната кампания за вота протече при силни опасения и обвинения от властите в Кишинев за руска намеса и купуване на гласове.

Около 51% от имащите право на глас са отишли вчера до урните в бившата съветска република с население от 2,5 милиона души.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback