fallback

Супермаркетите в Гърция намаляват цените на 120 продукта от понеделник

Всяка търговска верига, ако желае, ще направи допълнителна отстъпка за всеки артикул от списъка

20.10.2024 | 22:25 Автор: Искра Ангелова

В Гърция се прилага мярката за намаляване на цените на основните потребителски продукти, като тя ще се отнася основно за стандартните храни, но и за някои продукти за лична хигиена и почистване на дома. Началото беше обявено от Гръцката асоциация на супермаркетите (ESE), докато 120-те продуктови кода бяха изпратени до супермаркетите от доставчиците и индустрията. Всяка търговска верига, ако желае, ще направи допълнителна отстъпка за всеки артикул от списъка, информира кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция - Силвия Станчева.

Бяха проведени много консултации между супермаркетите, доставчиците и индустрията, за да се изчерпят възможностите за по-трайни намаления на "бързо променящите се продуктови кодове", в рамките на които компетентният министър на развитието Такис ​​Теодорикакос беше задал.

Намаленията ще започнат поетапно от утре, понеделник.

Намаление от 6 до 15% 

Такис ​​Теодорикакос отправи покана към доставчици на храни и потребителски продукти, както и към супермаркетите.

Както доставчиците, така и организираната търговия на дребно отговарят положително на поканата на министъра и до края на октомври около 120 продуктови кода ще бъдат налични по рафтовете на супермаркетите с новите намалени цени.

Очаква се тази инициатива да се засили през следващите седмици и се изчислява, че постепенно повече от 600 продуктови кода на различни доставчици ще участват в инициативата. Намалението на цените в тези 120 кода на потребителски продукти ще варира от 6% до 15% и веригите супермаркети вече са информирали Генералния секретариат на търговията за съответните списъци с кодове на продукти.

Непрекъснатото намаляване на инфлацията на храните през последните месеци, особено при продуктите, продавани в супермаркетите, вече е стабилна реалност и се очаква, че с инициатива на Министерството на развитието ще има още по-нататъшна деескалация на инфлацията при потребителските продукти.

Снимка: Pixabay

fallback
Още от Свят
fallback