Куба не може да се справи с аварията и милиони продължават да са на тъмно

Националната електрическа мрежа на Куба се срина за първи път около обяд в петък

20.10.2024 | 16:50 Редактор:
Прекъсванията на тока направиха почти невъзможно за повечето жители на острова да зареждат телефоните си.
Прекъсванията на тока направиха почти невъзможно за повечето жители на острова да зареждат телефоните си.

Усилията на Куба да възстанови електрозахранването на острова бяха провалени за трети път късно в събота местно време, съобщиха кубинските власти малко преди полунощ, оставяйки милиони на тъмно и повдигайки нови въпроси относно жизнеспособността на опитите на правителството да възстанови електрическата услуга, пише Ройтерс.

Националната електрическа мрежа на Куба се срина за първи път около обяд в петък, след като най-голямата електроцентрала на острова спря. Мрежата се срина отново в събота сутринта, съобщиха държавни медии. Рано вечерта властите съобщиха за известен напредък във възстановяването на електрозахранването, преди да обявят, че мрежата отново се е сринала.

"Тази вечер в 22:25 ч. отново се случи пълното изключване на националната електроенергийна система", съобщи компанията Havana Electric в Telegram късно в събота.

Работи се по възстановяването

По-късно публикацията беше премахната от емисията на Telegram на компанията. Не беше ясно веднага защо публикацията е премахната, но милиони все още бяха без ток сутринта в неделя.

Министерството на енергетиката на Куба заяви, че работи за възстановяване на услугата, добавяйки, че е настъпило "друго прекъсване" в "западната подсистема", която включва столицата Хавана.

Репортери на Ройтерс станаха свидетели на два малки протеста през нощта, единият в Марианао, а другият в района Куатро Каминос в Хавана. Различни видеоклипове от протести на други места в столицата започнаха да се появяват в социалните медии късно в събота, информира "Фокус".

Интернет трафикът спадна рязко в Куба в събота, според данни от групата за интернет мониторинг NetBlocks, тъй като големи прекъсвания на електрозахранването направиха почти невъзможно за повечето жители на острова да зареждат телефони и да се свързват онлайн.

Правителството обвини влошаващата се инфраструктура, недостига на гориво и нарастващото търсене за седмици на задълбочаване на прекъсванията на тока - до 10 до 20 часа на ден в голяма част от острова. Куба също така обвинява търговското ембарго на САЩ, както и санкциите, въведени от тогавашния президент Доналд Тръмп, за продължаващите трудности при придобиването на гориво и резервни части за експлоатация и поддръжка на своите петролни централи.

Снимка: БГНЕС