Южнокорейското разузнаване: КНДР изпраща 12 000 войници в подкрепа на Русия в Украйна

Това следва твърдението на украинския президент Володимир Зеленски

20.10.2024 | 16:00 Редактор:
Южнокорейското разузнаване: КНДР изпраща 12 000 войници в подкрепа на Русия в Украйна
Южнокорейското разузнаване: КНДР изпраща 12 000 войници в подкрепа на Русия в Украйна

Националната разузнавателна служба на Южна Корея (NIS) съобщи, че Северна Корея изпраща 12 000 военнослужещи, включително част от специалните части, в подкрепа на продължаващите военни усилия на Русия в Украйна. Това следва твърдението на украинския президент Володимир Зеленски, че "Русия на практика планира да включи Северна Корея в пълномащабната война срещу Украйна".

Западните официални източници въпреки това отказаха да подкрепят украинските твърдения, като и Киев, и Сеул потенциално имат много да спечелят, като преувеличат степента на подкрепата на Пхенян за руските военни усилия, тъй като и двете се стремят да получат по-голяма подкрепа от Западния блок.

Корейските балистични ракети

Северна Корея извърши големи трансфери на оръжия за Русия от 2022 г., като през януари 2024 г. Русия потвърди, че е започнала да използва корейски балистични ракети и ракетна артилерия в украинските военни действия. Въпреки че остава голяма вероятност корейски персонал да е бил разположен в подкрепа на използването на сложно оборудване като балистични ракетни системи, такова разполагане не изисква значителен брой персонал и се случва далеч зад фронтовите линии, пояснява "Труд".

Въпреки че изявленията далеч не са убедителни, не може да се изключи възможността за широкомащабно разполагане на севернокорейски персонал за операции на първа линия. Пхенян ще запази три основни стимула за извършване на такива разполагания, включително възможността да увеличи руската подкрепа за собствената си икономика и отбранителен сектор в замяна на подкрепа, предоставяйки на фронтовите си части боен опит в един от най-оспорваните сухопътни бойни действия в света, и отблъскване на своите западни противници, които направиха големи разгръщания.

Снимка: БГНЕС