fallback

Новак Джокович: Войната е най-лошото нещо, което може да се преживее, видях мъртви хора

"Не оставяме по-добър свят за децата", каза сръбската тенис легенда

19.10.2024 | 09:30 Автор: Искра Ангелова

Сръбската легенда в тениса Новак Джокович даде обширно интервю за аржентинския вестник "La Nacion", в което откровено говори за интересни моменти от кариерата си и се спря на психическата сила, която му е помогнала за преодоляване на много предизвикателства в спорта и живота.

Джокович смята, че силата му е резултат от трудностите, през които е преминал по време на войната в Сърбия, които са го формирали като личност.

"Спиш и се будиш от сирените"

"Войната е ужас, най-лошото нещо, което може да се преживее, страх от неизвестното. Не знаеш дали следващата бомба ще падне върху главата ти и всеки ден е така. Аларми, сирени, всичко това ни събуждаше през нощта при приближаване на самолети. Спиш, тогава се чуват сирените, трябва да си вземеш чантата и да отидеш до убежището. Първият път, когато се случи, майка ми се събуди в пълен мрак, защото всички спяхме заедно, не знаехме какво се случва и плакахме през нощта. Тя удари главата си в парното и изпадна в безсъзнание. Три часа сутринта е, баща ми е там и вижда жена си, която е припаднала. Бях на 12 години, братята ми - на осем и четири, всички плачехме, пълна паника. Но това е опит, който ни укрепи като семейство, като личности. Пак казвам, не го пожелавам на никого", призна Ноле.

Джокович разкри, че като най-голям син е трябвало да поеме отговорност в тези трудни времена.

"Градът ми беше бомбардиран ден и нощ"

"Когато видя децата да страдат, ми се къса сърцето, все едно изпадам в депресия. Те са най-чистите същества на планетата и заслужават само най-доброто, заслужават да имат бъдеще. Преживях войната, градът ми беше бомбардиран ден и нощ, видях мъртви хора. Сега, когато виждам война в други страни по света, не разбирам. Бих искал да знам защо се случва това, но това са въпроси към политици и други хора. Всичко това ме натъжава, защото не оставяме по-добър свят за децата, за бъдещите поколения, което означава, че не правим добри неща", добави той, цитиран от "Труд".

"Това е една от причините нашата фондация да работи с деца, искаме да създадем по-добро общество за тях, да имат възможно най-доброто образование и затова несправедливостта ме прави уязвим, особено спрямо децата и природата. Обичам природата и животните и такива неща ме съсипват", коментира още тенис легендата.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback