Доналд Тръмп: Смъртта на Яхия Синуар ще улесни мира в Газа

Кандидатът за президент планира да говори в скоро време с Бенямин Нетаняху

19.10.2024 | 08:35 Редактор:
Доналд Тръмп: Смъртта на Яхия Синуар ще улесни мира в Газа
Доналд Тръмп: Смъртта на Яхия Синуар ще улесни мира в Газа

Кандидатът за президент на САЩ от Републиканската партия Доналд Тръмп заяви, че смъртта на лидера на палестинското движение "Хамас" Яхия Синуар ще улесни възможностите за мир в Газа, предаде Ройтерс.

"Мисля, че това ще направи нещата по-лесни", подчерта Тръмп, коментирайки възможностите за мир в Газа след смъртта на Синуар. Той заяви това пред репортери, пристигайки на предизборно събитие в град Детройт.

Тръмп добави, че планира да говори в скоро време с израелския премиер Бенямин Нетаняху и похвали израелския лидер, че върши добра работа, като същевременно разкритикува администрацията на настоящия президент на САЩ Джо Байдън.

"Байдън се опитва да го сдържа (Нетаняху - бел.ред.), а вероятно трябва да направо тъкмо обратното", категоричен е Тръмп, цитиран от БТА.

Байдън и вицепрезидентът от Демократическата партия Камала Харис, срещу която Тръмп се изправя в напрегната надпревара преди изборите в САЩ на 5 ноември, поддържат силна подкрепа за Израел във войните му в Газа и Ливан. Все пак по-рано тази седмица Вашингтон изпрати писмо до Израел с искане да подобри хуманитарната ситуация в Газа или да се изправи пред потенциални ограничения върху военната помощ от САЩ.

Снимка: БГНЕС