До €1000 глоба за незастраховани МПС-та и без технически паспорт в Гърция

Повторно нарушение ще струва по-скъпо

18.10.2024 | 22:55 Редактор:
Солени глоби за нарушителите на пътя в Гърция.
Солени глоби за нарушителите на пътя в Гърция.

В Гърция собствениците на автомобили, които не са застраховали или не са минали преглед, ще получат глоба от 250 до 1000 евро до края на месеца. Ако не са го застраховали и не са преминали MOT, то те са изправени пред удвояване на глобите, премахване на табели и регистрации, докато приведат автомобилите си в съответствие с действащото законодателство, информира кореспондентът на Bulgaria ON AIR  в Гърция Силвия Станчева.

Генералният секретариат за информационни системи и цифрово управление тези дни започва кръстосани проверки за идентифициране на нарушителите като част от полугодишен одит и незабавно ще "разпредели" предписаните глоби. Смята се, че около 500 000 превозни средства в момента се управляват без застраховка, докато броят на превозните средства, които не са преминали MOT, е неизвестен.

Колко ще трябва да плащат нарушителите?

От €250 до €1000, ако автомобилът не е застрахован. Предвидена е глоба от 1000 евро за градски автобуси и микробуси, 500 евро за леки и други превозни средства от всички видове и 250 евро за двуколесни. Ако се установи, че дадено превозно средство има просрочие по пътния данък, то ще трябва да плати двоен размер на данъка, както и годишни такси. Глоба от 400 евро, ако превозното средство не премине периодичен преглед в център за технически прегледи (MOT).

При повторно нарушение глобите се удвояват, като се отнемат и регистрационните и държавните табели на автомобила. Те ще бъдат възстановени само при представяне на подходяща застрахователна полица, валиден сертификат за технически преглед или удостоверение за неплащане на такса за регистрация, както е приложимо, и доказателство за плащане на глобата.

В рамките на три месеца от уведомяването за глоба, законът предвижда, че ако електронната проверка установи нарушение, трябва да се извърши повторна електронна проверка. Ако тази проверка разкрие, че притежателят на регистрацията на превозното средство (собственикът на превозното средство) не отговаря на изискванията, тогава регистрацията на превозното средство и държавните регистрационни номера на превозното средство трябва да бъдат иззети.

Актът за налагане на административно наказание на собственика на свидетелството за регистрация се изпраща на компетентния полицейски орган по местоживеене за последващи действия (премахване на регистрационните данни на превозното средство и предаването им на отдела за транспорт и съобщения на региона издал съответния акт).

Снимка: БГНЕС