Владимир Путин: Уреждане в Украйна е възможно само с условия за дългосрочен мир

Кратките примирия няма да помогнат, каза президентът на Русия

18.10.2024 | 22:00 Редактор:
Русия е готова да води диалог.
Русия е готова да води диалог.

Само чрез създаване на условия за дългосрочен мир е възможно уреждане в Украйна. Кратките примирия няма да помогнат - те ще бъдат използвани от врага само за превъоръжаване. Това каза руският президент Владимир Путин на среща с медийните ръководители на страните от БРИКС, предаде ТАСС.

По-късно този месец Русия е домакин на срещата на върха на БРИКС.

"Ако говорим за някакви мирни процеси, то това не трябва да са процеси, свързани с примирие за седмица, две или година, за да се превъоръжат страните от НАТО и да се запасят с нови боеприпаси. Нуждаем се от условия за дългосрочен, устойчив и дълготраен мир, осигуряващ еднаква сигурност за участниците в този труден процес", заяви той.

По думите му Русия е готова да води диалог за мирно прекратяване на конфликта в Украйна, но само на основата на Истанбулските споразумения, пише БГНЕС.

"Готови да водим диалог за мирно прекратяване на конфликта, но само на базата на документа, който беше изготвен по време на подробни преговори в продължение на няколко месеца и парафиран от украинската страна. На тази база сме готови да продължим да работим", подчерта Путин.

Снимка: БГНЕС