Цяла Куба потъна в мрак заради повреда в Националната електропреносна мрежа

На тъмно са над 10 млн. души

18.10.2024 | 21:24 Редактор:
Най-голямата електроцентрала в страната излезе от строя.
Най-голямата електроцентрала в страната излезе от строя.

Цяла Куба е на тъмно след срив в Националната електрическа мрежа. Тя излезе от строя в петък, след като една от големите електроцентрали на острова се повреди, съобщи кубинското министерство на енергетиката. 

Управляваното от комунистите правителство по-рано през деня затвори училищата и несъществените промишлени предприятия и изпрати повечето държавни служители вкъщи в последен опит да остави включено осветлението за жителите.

10 млн. души са на тъмно

Но малко преди обед електроцентралата "Антонио Гуитерас", най-голямата и най-ефективна в страната, излезе от сторя, което доведе до пълна повреда на електропреносната мрежа и остави около 10 милиона души без електричество.

"Няма да има почивка, докато електроподаването не бъде възстановено", заяви в социалната медийна платформа "Х" президентът на Куба Мигел Диас-Канел.

Държавата и хората работят на минимум

Кризата вече беше накарала служителите да отменят всички нежизненоважни държавни услуги. Училища от всички нива, включително университети, са затворени до неделя. Развлекателните и културни дейности, включително нощните клубове, също бяха затворени.

Правителството каза, че само основни служители от държавните хранително-вкусови и здравни индустрии трябва да се явят на работа в петък, информира БНР.

Служители на електропреносната мрежа посочиха, че не знаят колко време ще отнеме възстановяването на услугата.

Снимка: Кадър Youtube