Обама: Руската агресия сплоти САЩ, Германия и нашите съюзници

Американският президент Барак Обама за войната в Украйна

10.02.2015 | 13:10 Редактор: Георги Стоянов
Обама: Руската агресия сплоти САЩ, Германия и нашите съюзници

Единственото, което руската агресия постигна, беше да сплоти единственото на Съединените щати и Германия и нашите съюзници и партньори по цял свят.

И аз искам да благодаря на Ангела за силната лидерска позиция и партньорството в светлината на това предизвикателство.

Канцлерът Меркел и вицепрезидентът Байдън се срещнаха с украинския президент Порошенко в Мюнхен през почивните дни и Ангела сподели с мен резултатът от разговорите в Москва.

Ние продължаваме да насърчаваме намирането на дипломатическо решение на този проблем.

И докато дипломатическите усилия продължават и през тази седмица, ние сме напълно единни, че в 21 век не може да стоим безучастни и просто да позволяваме границите на Европа да бъдат прекроявани под дулото на пистолет.

Ето защо днес ние се съгласихме да продължим със стратегията си. Заедно с нашите съюзници от НАТО ние ще продължим да укрепваме присъствието си в Централна и източна Европа.

Това е част от неотменимия член 5-ти от договора за нашата колективна сигурност.

Ние ще продължим да работим с Международния валутен фонд и други партньори, за да осигурим на Украйна ключова финансова подкрепа, докато страната провежда икономически и анти корупционни реформи.

Ние обсъдихме въпроса, по какъв най-добър начин да помогнем на Украйна да се защити и се съгласихме, че санкциите срещу Русия трябва да останат в пълната си тежест, докато Русия неизпълни задълженията си.

Дори докато продължаваме да работим за намирането на дипломатическо решение, ние искаме да е пределно ясно, че докато Русия продължава с досегашния си курс, който съсипва руската икономика и се отразява тежко на хората в Русия, освен че е толкова опустошителен за Украйна, изолацията на Русия единствено ще се задълбочава, както политически, така и икономически.