fallback

Олаф Шолц: Германия ще остане на страната на Украйна

Заедно сме ангажирани за НАТО, заяви канцлерът

18.10.2024 | 18:59 Автор: Толя Стоянова

Американският президент Джо Байдън провежда последното за своя мандат посещение в Берлин. Той бе начело на разговори с германските държавни лидери. За участие в съвместна среща там са и президентът на Франция Еманюел Макрон, и британският премиер Киър Стармър.

Визитата излъчва още по-настойчиво послание за прекратяване на огъня в Газа след убийството на лидера на "Хамас" Синуар, също и обещание за продължаване на военното подпомагане на Украйна. Германските ангажименти към НАТО и признанието за ролята на Съединените щати в подкрепата за Киев бяха потвърдени от канцлера Олаф Шолц.

"Благодарение на вашето лидерство планът на Путин се провали, Украйна не беше превзета само за няколко дни, а вместо това, чрез храбростта на своите войници и подкрепата на много държави, устоя на руския империализъм повече от две години и половина. Германия ще остане на страната на Украйна толкова дълго, колкото е необходимо. Заедно сме ангажирани за НАТО, която защитава всеки квадратен сантиметър от своята територия и всеки член на нашия Алианс може да разчита на това", заяви Шолц.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback