Висш лидер на ИДИЛ е убит при удари в Ирак

Загинали са още трима членове на групировката

18.10.2024 | 18:12 Редактор:
Ударите са били нанесени на 14 октомври.
Ударите са били нанесени на 14 октомври.

САЩ съобщиха, че висш лидер и трима членове на групировката "Ислямска държава" (ИДИЛ) са били убити при удари на иракската армия. Тези атаки са извършени с цел да се разгради и разруши мрежата за нападения на ИДИЛ в Ирак и са проведени с техническа и разузнавателна подкрепа от международните антиджихадистки коалиционни сили, се казва в изявление на командването на САЩ в Близкия изток (Centcom), цитирано от АФП.

Лидерът на ИДИЛ, идентифициран като Шахадах Аллави Салих Улайви ал-Баджари, се смята за "най-висшия лидер на ИДИЛ в Североизточен Ирак". Ударите са били нанесени на 14 октомври.

В края на август при американско-иракска операция бяха убити четирима лидери на ИДИЛ в Западен Ирак, включително ръководителят на операциите в тази страна. Съединените щати са разположили около 2 500 военнослужещи в Ирак и 900 в Сирия като част от международната коалиция, създадена през 2014 г. за борба с ИДИЛ, която пое контрол над обширни територии в Сирия и Ирак, преди да бъде разгромена през 2019 г. Но джихадистките клетки продължават да са активни, особено в селските и отдалечените райони извън големите градове, информира БГНЕС.

През септември Вашингтон и Багдад обявиха края на дейността на коалицията в Ирак в рамките на една година, без да казват какво ще се случи с американските войски. Международната коалиция обаче ще продължи операциите си в Сирия.

Снимка: БГНЕС