fallback

1500 елитни войници на Северна Корея вече са в Русия

Северна Корея е разположила първи контингент

18.10.2024 | 15:20 Автор: Толя Стоянова

Южнокорейското разузнаване съобщи, че Северна Корея е разположила първи контингент от 1500 войници от своите специални части във Владивосток в руския Далечен изток и скоро ще изпрати още, информира Франс прес.

Южнокорейската разузнавателна служба е установила, че от 8 до 13 октомври Северна Корея е транспортирала войници от своите специални части до Русия с транспортен кораб на руските военноморски сили, което потвърждава началото на бойното участие на Северна Корея, се казва в изявление на службата, в което се публикуват и подробни сателитни снимки. 

Русия иска по-голяма и по-дълга война

Южнокорейската служба посочва, че разположените в Русия севернокорейски войници са получили руски военни униформи, оръжия и фалшиви документи за самоличност и допълва, че те са дислоцирани в руски военни бази във Владивосток, Усурийск, Хабаровск и Благовешченск, където преминават обучение, което да ги подготви за изпращане в зони на бойни действия, отбеляза Асошиейтед прес.

Прехвърлянето на севернокорейски войски в Русия и евентуалното им разполагане в Източна Украйна показва, че Москва иска да удължи и ескалира инвазията си, заяви пред АФП високопоставен източник от украинското президентство.

"Това за пореден път доказва, че Москва иска по-голяма и по-дълга война и се опитва да въвлече съюзниците си във войната. Невъзможно е да се предвиди как това ще се развие на бойното поле, ако там има севернокорейска армия. Това може да усложни ситуацията", заяви източникът..

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback