fallback

Италия забрани на двойките да ползват сурогатни майки в чужбина

Според закона носенето на дете за други лица е наказуемо

18.10.2024 | 15:02 Автор: Беатрис Младжова

Италия одобри закон, който забранява на двойките да ползват сурогатни майки зад граница, съобщи информационната агенция ANSA.

Законопроектът, който бе окончателно одобрен от Сената, бе утвърден с 84 гласа "за", 58 "против" и нито един "въздържал се". Опозиционните депутати, които гласуваха срещу предложението, го нарекоха "ненужно", "противоконституционно" и "насочено срещу деца и еднополови двойки".

Сурогатното майчинство е незаконно в Италия от 2004 година. През 2023 година законът беше одобрен от долната камара. Той признава сурогатното майчинство за международно престъпление. Според него носенето на дете за други лица е наказуемо от закона, дори ако е извършено в чужбина, но само за италиански граждани.

Сурогатното майчинство се превърна в гореща тема при дясното правителство на премиера Джорджа Мелони, чиято партия "Братя на Италия" внесе законопроект, който ще позволи на италианците, които използват сурогатно майчинство, да бъдат преследвани дори в страни, където то не е забранено - например Испания и САЩ, предаде "Фокус".

По-рано Мелони определи сурогатното майчинство за "нехуманна" практика, която третира децата като "стоки в супермаркет".

Снимка: Pexels

fallback
Още от Свят
fallback