Последните моменти от живота на лидера на "Хамас" (+ВИДЕО)

Яхия Синуар е смятан за мозък на нападението над Израел миналата година

18.10.2024 | 13:32 Редактор:

Вече официално e потвърдено, че е ликвидиран "лидерът" на Хамас Яхия Синуар. Израелските служби са започнали допълнителен оглед на тленните му останки.

Синуар е бил убит при операция в атакуваната от месеци палестинска Ивица Газа, в южната ѝ част. Армията показа последните моменти преди смъртта на Синуаr - смятан за мозък на нападението на "Хамас" миналата година.

Бенямин Нетаняху: Краят на "Хамас" наближава

Видеото е заснето от дрон на мястото, на което Синуар е ликвидиран. Твърди се, че това са последните минути, в които той е бил жив и дори хвърля пръчка към приближаващия дрон. Преди да загине е бил ранен в дясната ръка.

След това израелските военни са изстреляли още един снаряд по сградата и тя се е срутила върху лидера. В сградата не е имало заложници. Анализаторите са единодушни, че смъртта на Синуар е повратен момент, защото той беше основен участник в преговорите за освобождаване на заложниците, пленени от групировката преди една година.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху отправи предупреждение. 

"Това не е краят на войната в Газа, това е началото на края. Имам едно просто послание към хората в Газа - тази война може да свърши утре. Може да свърши, ако "Хамас" остави оръжията и върне нашите заложници. "Хамас" държи 101 души в Газа, граждани на 23 държави. Израел е решен да направи всичко по силите си, за да ги върне вкъщи и Израел ще гарантира сигурността на всички, които върнат нашите заложници. А към онези, които им вредят, имам друго послание - Израел ще ви намери и ще въздаде правосъдие", категоричен бе премиерът на Израел.

Реакции на международната сцена: САЩ в действие

Синуар е считан за главен организатор на жестокото нападение срещу Израел на 7 октомври миналата година, което подпали впоследствие конфликта в Газа. Той изглежда е престанал да използва телефони и други средства за комуникация, които биха позволили на израелските служби да го проследят. Синуар пое пряко ръководството на групировката след Исмаил Хания, ликвидиран това лято при ракетен обстрел в Иран. В Израел го наричаха "лицето на злото". А сега тялото му е прехвърлено в морга в Тел Авив.

"Това е добър ден за Израел и за света. Убийството на Яхия Синуар е миг на облекчение за израелците. Той беше непреодолима пречка пред промяната в Газа и мира, и тя вече не съществува, но ни предстои още много работа. Скоро ще разговарям с Нетаняху и с други израелски лидери, за да обсъдим пътя за връщането на заложниците у дома и за прекратяването веднъж завинаги на тази война, която причини толкова много разрушения и страдания на невинни хора", заяви президентът на САЩ Джо Байдън.

От Държавния департамент заявиха, че в следващите дни Вашингтон ще удвои усилията си за прекратяване на конфликта. Говорителят Матю Милър каза, че САЩ ще се опитат да прокарат предложение за спиране на огъня и освобождаване на всички заложници.

Вижте повече в репортажа на Григори Недялков.