fallback

Норвегия помага с $272 млн. за енергийния сектор на Украйна

Работим, за да осигурим повече подкрепа, каза вътрешният министър Еспен Барт Айде

18.10.2024 | 09:04 Автор: Беатрис Младжова

Украйна ще получи от Норвегия финансова подкрепа за енергийния сектор до 272 млн. долара, като част от по-широкия си план за помощ, според Норвежкото министерство на външните работи.

Това включва нови 117 млн. долара, отпуснати за подготовката на украинската енергийна система за зимата, съобщи "Киев Индипендънт".

"Работим, за да осигурим повече подкрепа в енергийния сектор и нямаме търпение да донесем още добри новини на нашите украински приятели по време на есента и зимата", заяви норвежкият външен министър Еспен Барт Айде.

Предназначени са средства за хуманитарна помощ

От останалата сума 86 млн. долара ще бъдат използвани за закупуване на енергийно оборудване чрез Програмата на ООН за развитие, 39 млн. долара ще бъдат предоставени на Механизма за бюджетна подкрепа на Световната банка, а 58 млн. долара са предназначени за хуманитарна помощ, за да се помогне на украинците да се подготвят за зимата, предаде БГНЕС.

Тази енергийна помощ идва дни след като норвежкото правителство обяви преразпределение на до 87,5 млн. долара за укрепване на отбранителната си индустрия с фокус върху подкрепата за Украйна.

Норвегия е на 12-о място в света по отношение на количеството предоставена помощ за Украйна. Досега скандинавската страна е дала 2,6 млрд. долара в хуманитарна, финансова и военна помощ, според проучването на Института в Кил за подкрепа на Украйна.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback