Урсула фон дер Лайен: Скоро ще има закон за връщанията на нелегалните мигранти

Основният играч зад всичко това е Иран, заяви шефката на ЕК за конфликта в Близкия изток

18.10.2024 | 08:11 Редактор:
Едва 20 на сто от тези, които нямат право да останат в ЕС, се връщат в страните по произход.
Едва 20 на сто от тези, които нямат право да останат в ЕС, се връщат в страните по произход.

Европейската комисия скоро ще представи нови законодателни предложения за връщанията на нелегалните мигранти. Това съобщи председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен. 

"Едва 20 на сто от тези, които нямат право да останат в ЕС, се връщат в страните по произход", каза Фон дер Лайен. 

Тя заяви още, че са обсъждани три различни елемента за три различни ситуации относно изнесените центрове.

"Първият е за центрове за мигранти, които се нуждаят от закрила, като дискусията беше за трети безопасни страни. Вторият е за центрове за мигранти, които нямат право на престой в ЕС. В този случай остава въпросът колко време могат да се намират там хората, ако връщането им в страните по произход е невъзможно. Третият вариант е за страни извън ЕС, в които мигрантите са в капан и нямат право да влизат в Общността, като биват връщани обратно с помощта на Върховния комисариат за бежанците и Международната организация за миграция и с финансовата помощ на Евросъюза", обясни председателят на ЕК.

Конфликтът в Близкия изток

На заседанието на европейските лидери, което приключи снощи, те приеха заключения за ситуацията в Близкия изток, като Фон дер Лайен обвини Иран за нея.

"Основният играч зад всичко това е Иран и неговите проксита "Хизбула", "Хамас", хутите. Иран също така снабдява Русия с дронове и помага на Северна Корея", посочи тя, цитирана от БНР.

Запитана за плана на победата на Зеленски шефката на ЕК каза, че лидерите го подкрепят, но не може да отговори за приемането на Украйна в НАТО.

Снимка: БГНЕС