fallback

Кипър забрани телефоните и смарт устройствата в училищата

Близо 25% от кипърските ученици са жертви на кибертормоз

18.10.2024 | 07:16 Автор: Деси Николова

Кипър въведе закон, който забранява използването на мобилни телефони и други смарт устройства в училищата. Парламентът одобри тази промяна по време на пленарно заседание в четвъртък вечерта. Мярката има за цел да подобри учебния процес и да допринесе за по-добро психическо и физическо здраве на учениците.

Новите правила важат за всички средни училища – гимназии, лицеи и техникуми. Учениците в тях, които са на възраст от 12 до 18 години, могат да носят мобилните си телефони в училище, но те трябва да са изключени през часовете и през междучасията.

Допускат се две изключения от забраната. Мобилните телефони могат да бъдат включени само при възникването на спешни случаи, свързани със здравето на ученика, или при изрично разрешение от преподавател за образователни нужди, информира БНР.

Това законодателство е в съответствие с правителствения приоритет за всестранното и балансирано развитие на учениците, заяви министърът на образованието Атина Михайлиду в парламента. Тя подчерта, че "целта е да се създаде училищна среда без интервенции и смущения по време на учебния процес, което да допринесе за емоционалната стабилност на учениците, подобряване на резултатите от обучението, намаляване на случаите на дигитално насилие".

Около 25% от кипърските ученици са жертви на кибертормоз и "онлайн сплашванe", бе посочено в пленарната зала.

Снимка: Freepik

fallback
Още от Свят
fallback