"Планът за победа" на Украйна: Без ядрени оръжия и повече помощ от Запада

На лидерската среща в Брюксел страната ни е представена от служебния премиер Димитър Главчев

17.10.2024 | 19:04 Редактор:

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че страната му ще продължи битката с агресора, дори ако неговият план за край на войната с Русия не бъде подкрепен. Той се обърна към лидерите на Европейския съюз с молба за още финансова и военна помощ преди началото на зимата, която нарече опасна.

Като неотложна нужда Зеленски посочи средства за украинската противовъздушна отбрана и за местното производство на оръжия.

Вчера той информира за ключовите точки в "Плана за победа" парламента в Киев. Планът предвижда премахване на ограниченията в използването на оръжията, предоставени от Запада. Друга важна точка е разполагането на украинска територия на неядрени оръжия за възпиране на агресията.

Украйна има трудности на бойното поле

"Вашето единство също е оръжие и то оръжие, което има едно значение за всички нас - безопасност. Въпреки усилията ни да се подготвим за предстоящите студени месеци, Украйна се нуждае от още помощ. Заедно трябва да спрем тази война", заяви украинският държавен глава.

Зеленски изтъкна, че Украйна има трудности на бойното поле и трябва да ѝ се помогне, за да стигне до по-силна позиция, преди евентуални преговори с Москва.

"Украйна е готова да остави място за истинска дипломация, но за това ние трябва да бъдем силни", добави Зеленски.

Пхенян изпраща 10 000 военни в Русия

Той подчерта, че Украйна ще продължи битката срещу руските нашественици, дори ако западните съюзници на Киев не постигнат съгласие по неговия план. По думите му украинското разузнаване има информация, че севернокорейски офицери вече са разположени в територии, окупирани от Русия, а режимът в Пхенян се готви да изпрати общо 10 000 военни, които да се сражават срещу Украйна.

На лидерската среща в Брюксел страната ни е представена от служебния премиер Димитър Главчев. Той направи своя коментар във връзка с плана на Зеленски.

"Аз бих го нарекъл формула за мир. Нашата позиция е непроменена. Ние, като правителство, се придържаме към решенията на Народното събрание", коментира Димитър Главчев.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС