fallback

Виктор Орбан: Украйна има дълга история на оспорван статут

"Моето предложение e прекратяване на огъня", каза премиерът на Унгария

17.10.2024 | 17:25 Автор: Вяра Димова

Премиерът на Унгария Виктор Орбан в интервю за германското издание "The Pioneer" каза, че Украйна е територия, която е оспорвана от стотици години.

Той подчерта, че Унгария никога не е била част от Съветския съюз и на нейна територия не е живяло рускоговорящо население, за разлика от Украйна, която има дълга история на оспорван статут. Тези обстоятелства, според него, значително отличават Украйна от Унгария.

"Европейският съюз и западните страни губят в конфликта в Украйна, както се вижда от ситуацията на бойното поле. Ние губим. И някой трябва да носи отговорност за това. Много европейски лидери, начело с Европейската комисия, решиха да влязат в тази война, като застанаха на страната на Украйна и ѝ предоставиха финансова подкрепа. Ние действаме така, сякаш това е наша собствена война. Сега ние губим. Това означава, че сме избрали неуспешна стратегия в тази война", каза още Орбан.

Унгарският премиер е изненадан, че германците не виждат това.

"Ако погледнете фактите, това ще стане очевидно. Ако погледнете военната ситуация на фронта, събитията, които се случват, размера и реалните възможности на двете враждуващи страни ще стане ясно, че сме на губеща пътека", смята той, цитиран от "Труд".

"Моето предложение с една дума: прекратяване на огъня. Бих искал да убедя и украинците, и руснаците, че е по-добре да се съгласим на прекратяване на огъня сега, което ще създаде поле за преговори. Нито Киев, нито Москва са доволни от тази идея. И двамата вярват, че времето е на тяхна страна”, коментира Орбан.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback