fallback

Джо Байдън и Камала Харис опрощават студентски дългове преди изборите

Мярката ще обхване около 60 000 души

17.10.2024 | 14:53 Автор: Беатрис Младжова

Три седмици преди президентските избори в Съединените щати администрацията на Джо Байдън и Камала Харис обяви мерки за опрощаване на студентски дългове на държавни служители, информира Франс прес.

Мярката ще обхване около 60 000 души, сред които учители, медицински сестри, социални работници, военнослужещи, медици от спешната помощ и пожарникари. В съобщение на Белия дом се посочва, че ще бъдат опростени дългове в размер на 4,5 милиарда долара. 

Така в рамките на политиката на Байдън и Харис общо ще са опростени студентски дългове на 4,8 милиона американци в размер на 175 милиарда долара. Около един милион държавни служители са се възползвали от програмата, а опростените им задължения възлизат на 73 милиарда долара, се посочва още в съобщението.  

Според условията на програмата американското правителство опрощава заемите на държавни служители, които вече са направили поне 120 месечни вноски по студентския си кредит. 

По-малко студентски дългове

Едно от обещанията на кандидат-президента Камала Харис е да работи за прекратяване на неразумното бреме на студентските дългове и да се бори за по-достъпно висше образование, така че колежът да бъде билет за влизане в средната класа. Темата не е сред приоритетите на Доналд Тръмп. Тръмп дори критикува подобна мярка, тъй като според него тя е несправедлива спрямо онези, които вече са изплатили заемите си, предаде БТА.

Администрацията на Байдън се опитва да облекчи тази дългова тежест още от началото на мандата му. Белият дом акцентира допълнително върху усилията си заради високата инфлация от последните години, която допълнително натоварва домакинствата в САЩ.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback