Замразиха преговорите за мир между Израел и "Хамас"

САЩ поставиха ултиматум до 30 дни да се възстанови хуманитарната ситуация в Газа

17.10.2024 | 21:43 Редактор:

На фона на ескалацията на напрежението в Близкия изток стана известно, че мирните преговори между Израел и "Хамас" на практика са замразени. Ужасяващите кадри на разрушен бежански лагер и болница в Северна Газа насочиха погледите на света към палестинските територии и накараха най-големия военен поддръжник на Израел – САЩ да постави ултиматум - до 30 дни да се подобри хуманитарната обстановка в анклава.

Натискът срещу Израел се засилва

"Ще продължим да изпълняваме задълженията си по закон. Това писмо не възнамерявахме да става публично. Ние го потвърдихме, но ще обсъждаме въпроса по дипломатически път", коментира говорителят на Белия дом Джон Кърби.

Хората в Газа са гладни. Други търсят хора под отломките.

"Продължавахме да разчистваме и видях брат ми. Целият в кръв. Той крещеше . Сърцето ми се къса от болка", заяви жител на Газа.

Съвета за сътрудничество в Персийския залив Катар остро критикува действията на Израел.

"Необходимо е да се създаде суверенна и независима палестинска държава, съществуваща рамо до рамо с Израел. Призоваваме за незабавно прекратяване на огъня в Газа и Ливан. Настояваме за изтегляне на всички израелски войски от Западния бряг", заяви шейхът на Катар.

Катар - едната страна в преговорния екип за мир в Газа обяви, че преговори към момента не се водят, защото нито Израел, нито "Хамас" участват в тях.

Вижте повече в репортажа на Кристина Цветкова.

Снимка: БГНЕС