fallback

Изчерпването на руските резерви заплашва войната на изтощение на Владимир Путин

Вероятно към 10 000 севернокорейци ще се присъединят към руската армия

17.10.2024 | 08:21 Автор: Толя Стоянова

Според Института за изучаване на войната (ISW) планът за победата на президента на Русия Владимир Путин е война на изтощение. Надеждите са, че войната ще се проточи и Москва ще "надживее" подкрепата на Запада за Киев. 

Анализаторите обаче отбелязват, че тази тактика е заплашена в средносрочен и дългосрочен план - от година руските военни провеждат настъпателни действия по целия фронт с цел да попречат на украинците да натрупат жива сила и резерви и съответно да организират своя офанзива.

Наблюденията на ISW обаче показват, че руските резерви започват да се изчерпват - страната се обръща към Иран и Северна Корея за боеприпаси и друго военно оборудване. Непрекъснато се увеличават средствата, които властите предлагат за записващите се доброволци в армията. В последните дни се появиха данни, че севернокорейски войски се присъединяват към руските части. За това предупреждава южнокорейското Министерство на отбраната. Вероятно към 10 000 севернокорейци ще се присъединят към руската армия, а част от тях вече са част от бойното поле.

Путин се въздържа и от "икономическа мобилизация", тоест да хвърли всички ресурси за войната, макар че разходите, които прави за отбрана и сигурност надхвърлят социалните  плащания в бюджета. Очакванията са, че тази година Москва ще похарчи към 140 млрд. долара за войната си в Украйна. Нещо повече - увеличените нужди от жива сила за армията ограничава наличната работна сила и към август безработицата в страната достига 2,4%. В много сектори липсват нужните работници.

ВСУ отчита забавяне на интензивността на атаките

По данни на украинския Център за отбранителни стратегии руснаците се отказват от атаката към Часов Яр и се съсредоточават към Торецк. Въпреки напредъка и факта, че държат близо половината от територията на града, настъплението може да се забави, защото украинците продължават да държат позиции в многоетажни жилищни сгради, които са празни след евакуацията на жителите. По данни на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) към 22:00 часа на 16 октомври има само една атака по позиции в града.

Сводката за 966-ия ден от началото на пълномащабната война действително показва съсредоточаване не военните действия в няколко точки от фронтовата линия - основно в Донбас.

Към 22:00 часа на 16 октомври са отчетени 46 атаки в Курахивското направление, като най-голямата активност е край населените места Цукуриново, Новоселидивка, Хирника и Хеорхиевка. В покрайнините на Покровск са отчетени 11 атаки - основно около Селидове., като няма данни за сериозна промяна във фронтовата линия.

Активни са бойните действия около Лиман и Купянск

Основната част от атаките през миналия ден, или почти 90 сблъсъка, са именно в тези райони. Към 22:00 часа на 16 октомври общо водените бойни действия са 112, въздушните удари - 49, при които са използвани 50 авиационни бомби, което е съществено намаление. Традиционно към този час изстреляните бомби са около и малко над 100. Използваните артилерийски снаряди обаче са 3500 или близо до средното за последните месеци.

Военното разузнаване (ГУР) съобщава за "разчистване" на 400 хектара горски площи в Харковска област, около Липци, но няма геолокализирани данни откъде точно са разпространените кадри. От ГУР коментират, че операцията е основа за изтикването на руските военни от областта.

По данни на Военновъздушните сили на Украйна (ВВС) през нощта Русия е изпратила няколко вълни ударни дронове, като част от тях са насочени към столицата Киев. Има данни за удари с авиобомби в Сумска и Запорожка област, както и за активност на тактическа бойна авиация. Информацията все още се уточнява.

Продължава украинската операция в Курска област

Операцията на украинците в Курска област продължава, въпреки данните за усилване на щурма на руснаците. Боевете продължават в Толстий луг, Зельоний шлях, Любимовка, Руская коопелка и Новий пут. От дни в социалните мрежи обаче циркулират оплаквания на руските военни за липсата на добра комуникация между частите. Така например, изтеглящи се от позиции части попадат на защитни съоръжения (в конкретни случаи "драконови зъби" по пътищата ).

Руски военни кореспонденти свидетелстват, че това е станало причина за гибелта на десетки руски военни. Според тях защитните съоръжения са премахнати. Лошото време в района ограничава бойните действия и за двете воюващи страни.

Четете повече в investor.bg.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback