fallback

Джо Байдън обяви пакет от оръжия за Украйна на стойност $425 млн.

Противовъздушна отбрана и бронирани машини

16.10.2024 | 21:15 Автор: Толя Стоянова

По време на разговор с украинския си колега Володимир Зеленски президентът на САЩ Джо Байдън обяви пакет от оръжия в размер на 425 млн. долара за Киев.

Съобщението идва преди среща на американския президент с европейските лидери в Берлин, на която ще обсъдят ситуацията в Украйна.

Пакетът включва противовъздушна отбрана и бронирани машини, предаде БГНЕС. Байдън също така е информирал Зеленски "за усилията си да увеличи помощта за сигурността на Украйна до края на мандата си", съобщиха от Белия дом, цитиран от АФП.

Междувременно Зеленски запозна Байдън с плана си за постигане на победа над Русия и двамата лидери възложиха на екипите си да се включат в по-нататъшни консултации за следващите стъпки. Зеленски съобщи в X, че е разговарял с Байдън и му е благодарил за пакета, който включва "оръжия с голям обсег".

"Благодарен съм на президента Байдън, на двете партии в Конгреса и на американския народ за обявения днес отбранителен пакет на стойност 425 млн. долара", написа Зеленски, който на 17 октомври трябва да се срещне с лидерите на ЕС.

Съединените щати са предоставили около 175 млрд. долара военна и икономическа помощ на Украйна по време на войната, въпреки честата съпротива на републиканците. Призивът дойде в навечерието на вихреното пътуване на Байдън до Германия, където Украйна ще бъде на първо място в дневния ред.

Към Байдън и германския канцлер Олаф Шолц за разговорите може да се присъединят френският президент Еманюел Макрон и британският министър-председател Киър Стармър.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback