fallback

Румен Радев от Сараево: Стабилността на Босна е важна за целия регион

България ще продължи да помага за възстановяването на страната от наводненията

16.10.2024 | 17:27 Автор: Елеонора Танева

Държавният глава Румен Радев е на официално посещение в Босна и Херцеговина. Българският президент води делегация по покана на председателстващия Председателството Денис Бечирович. 

Радев посочи, че двете страни са свързани от дълбоки културни и исторически връзки. Той припомни, че България беше първата страна, която призна независимостта на Босна и Херцеговина. 

"Нашите отношения остават и до днес пример за искрено приятелство. Тук съм, за да потвърдя нашето приятелство и волята да активизираме диалога на всички нива. Интензивните контакти на най-високо политическо ниво са необходимо условие за развиване на двустранните отношения", заяви Радев. 

България ще продължи да помага след потопа в Босна и Херцеговина

Президентът изрази съболезнования към семействата на загиналите в опустошителните наводнения и съпричастност към всички, които преживяват ужаса от водната стихия.

"В допълнение към предоставената начална от нас помощ, България остава ангажирана и на национално ниво, и като член на ЕС с допълнителна помощ за възстановяване на щетите в пострадалите региони. Това е наш човешки дълг", подчерта държавният глава. 

Общи предизвикателства пред двете страни

Румен Радев заяви, че сигурността и стабилността на Босна и Херцеговина е въпрос от стратегическо значение за просперитета на целия регион. На срещата е обсъдено задълбочаване на отношенията в сигурността и отбраната - обмен по отношение на военните училища и академии, както и стъпките които предприема Босна и Херцеговина за засилване на отбранителната готовност.

Двустранни икономически отношения

По думите на президента те имат възходящо развитие, но икономическият обмен има голям неизползван потенциал.

"Важно е да подпишем меморандум за взаимна защита на инвестициите. Ние имаме интерес да разширяваме нашето производство чрез съвместни предприятия. Българският бизнес ще намери силно присъствие във вашата страна. Нужна е по-голяма информираност", каза държавният глава.

Демографската криза 

Според президента тя не се дължи толкова на смъртността и раждаемостта, колкото на миграцията в трети страни. 

"Моят отговор се нарича върховенство на правото. Когато има такова, има справедливост в обществото. Когато има върховенство на правото, има ниско ниво на престъпност и корупция, по-добро здравеопазването, образование, инфраструктура", изрази мнението си Румен Радев.

В заключение той подчерта, че членството в ЕС и реформите по пътя му са изключително важни. Радев приветства постигнатия напредък по пътя на еврочленството на Босна и Херцеговина. 

Ще гласувате ли на предстоящите избори на 27 октомври?

Категорично "да".
Категорично "не".
Колебая се, още не съм решил/а.
От години не гласувам, не се интересувам от политика.
Общо 1582 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

fallback
Още от Свят
fallback