Глобалните температури ще се повишат непоносимо?

Прогнозите се разминават с целите на Парижкото споразумение

16.10.2024 | 18:14 Редактор:
Анализите показват, че въглеродните емисии достигат пик през последните години и ще продължат да растат.
Анализите показват, че въглеродните емисии достигат пик през последните години и ще продължат да растат.

Учени прогнозират, че глобалните температури до края на столетието ще бъдат с 2,4°С по-високи, което е сериозно разминаване с целите на Парижкото споразумение (и първоначалните от не повече от 1,5°С, и обновените до 2°С). Това отбелязва Международната агенция за енергетика (МАЕ) в своите годишни прогнози за развитието на енергийния сектор.

Анализите показват, че въглеродните емисии достигат пик през последните години и ще продължат да растат, без изглед за рязко намаление. Това е и причината за очакванията, че целите за климата няма да бъдат достигнати.

В базовия сценарий за развитие на енергийната система през следващите години от МАЕ очакват ръст на зелената енергия - възобновяемите енергийни източници (ВЕИ), заедно с ядрените мощности ще осигуряват към половината от потреблението преди 2030 г. Бумът в сектора притиска развитието на въглищните централи.

МАЕ прогнозира ръст на търсенето на петрол и природен газ през втората половина на това десетилетие, съпроводено и от ускоряването на зелената енергия. Това ще създаде излишъци, предполагащи натиск върху цените и увеличаване на конкуренцията между доставчиците.

Инвестициите във ВЕИ годишно ще бъдат към 2 трлн. долара, или два пъти повече спрямо тези в петрол, газ и въглища, което ще позволи увеличаването на капацитета на зелените централи до 10 хил. гигавата към 2030 година, спрямо 4,25 хил. гигавата сега.

Китай скоро няма да е фактор на петролните пазари

Търсенето на петрол в Китай е основен фактор за движението на цената на петрола. Но скоро това ще се промени, защото електрификацията ще навлиза все повече в страната. Електромобилите навлизат скоростно в страната и още през тази година ще бъдат 50% от всички автомобили. В базовия сценарий на МАЕ за енергийната система този процент на електрическа мобилност в световен мащаб ще бъде постигнат най-рано през 2030 г.

Като цяло електромобилите ще "изядат" към 6 млн. барела петрол на ден от търсенето в световен мащаб. Ако навлизането на електромобилите е по-бавно от очакваното в базовия сценарий, то те ще бъдат 40% от всички автомобили към 2030 година и тогава отражението върху търсенето на петрол ще бъде 1,2 млн. барела на ден надолу.

Очаква се увеличаване с 50% на капацитета за износ на втечнен газ, но в същото време цените не са достатъчно привлекателни за развиващите се икономики. Европа и Китай имат капацитета за абсорбиране на допълнителни количества природен газ, но пък пазарът им под натиска на инвестициите, които правят в зелена енергия. Като цяло очакванията са, че основните играчи на пазара за втечнен газ ще бъдат САЩ и Катар, а световното търсене ще се повишава с 2,5% годишно до 2035 година.

Четете повече в investor.bg.

Снимка: БГНЕС