fallback

Насилието и убийствата на жени в Турция придобиват нови измерения

Престъпленията стават все по-брутални

16.10.2024 | 16:18 Автор: Вяра Димова

Около 300 млади жени са се събрали в истанбулския квартал "Кадъкьой" от анадолската страна на Босфора. Те са тук, за да протестират срещу насилието над жени и момичета. Демонстрацията е организирана от Федерацията на младите феминистки след серия от жестоки убийства.  

На 4 октомври 19-годишен мъж наръга с нож и обезглави две млади жени в Истанбул. Той извърши второто убийство на Теодосиевата стена, а след това се самоуби пред очите на многобройните минувачи. Седмица по-рано по време на полицейска операция е убита млада полицайка. След като през август в продължение на няколко седмици ученичка е в неизвестност, тялото ѝ е намерено край река в Югоизточен Анадол.

"Насилието над жени не е нещо ново, но придобива нови измерения. Престъпленията стават все по-брутални, а жертвите и извършителите - все по-млади", казва адвокат Есин Изел Уйсал.

Голяма част от извършители са близки на жертвата

През първите девет месеца на тази година платформата "Да спрем убийствата на жени", от която е част и Уйсал, регистрира 295 убийства на жени и 184 подозрителни смъртни случая. За подозрителни се смятат случаи, в които например жени са паднали от балкон или се твърди, че са се самоубили, без да е известна конкретна причина.

Броят на подозрителните смъртни случаи се е увеличил с 82% в периода между 2017 г. и 2023 г., обяснява Уйсал. Насилието обикновено се извършва у дома, но все по-често и на улицата. В повечето случаи извършителите са партньори, бивши партньори или членове на семейството. Тази година 65% от извършителите са заявили, че са убили жени заради желанието им да се разделят или защото са отказали да се омъжат за тях.

Кой е виновен за насилието?

Младите феминистки, които излизат на улицата, обвиняват за насилието патриархалната система, която възпрепятства равенството между мъжете и жените. Според тях правителството отчасти е виновно за ескалацията заради ислямско-консервативната си политика по отношение на семейството и жените. Проправителствените ислямистки братства и партиите от управляващата коалиция около Ердоган многократно са призовавали за премахване на съществуващите закони за защита на жените и за ограничаване във времето на изплащането на издръжката след развод, пише DW.

Под натиска на тези групи Турция се оттегли от Истанбулската конвенция през 2021 г. Анкара обоснова този ход с твърдението, че Конвенцията на Съвета на Европа насърчава хомосексуалността и застрашава традиционните семейни ценности.

Според президента Ердоган действащите закони осигуряват достатъчна защита на жените и без Истанбулската конвенция. В резултат от неспиращите критики миналата седмица той обяви, че все пак ще наказанията ще бъдат затегнати.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback