fallback

Илън Мъск е дарил $75 млн. на Доналд Тръмп за три месеца

Милиардерът е решаващ за усилията на републиканския кандидат да спечели изборите

16.10.2024 | 13:10 Автор: Вяра Димова

Милиардерът Илън Мъск е дал около 75 млн. долара на своята про-Доналд Тръмп финансова група в рамките на три месеца, показват федерални оповестявания, които подчертават как бизнес магнатът е станал решаващ за усилията на републиканския кандидат да спечели президентските избори в САЩ.

America PAC, който се фокусира върху гласоподавателите в силно оспорваните щати, които биха могли да решат изборите, е похарчил около 72 милиона долара от тях през периода юли - септември, според декларации, подадени до Федералната избирателна комисия.

Мъск има голяма роля в изборите за президент?

Кампанията на Тръмп до голяма степен разчита на външни групи за агитиране на избиратели, което означава, че Super Pac, основана от Мъск - най-богатият човек в света, играе огромна роля в тънките избори между Тръмп и демократа Камала Харис.

Главният изпълнителен директор на производителя на електрически автомобили Tesla беше единственият дарител на групата през този период.

В сряда той написа в публикация на X, че ще "изнесе серия от разговори" в цяла Пенсилвания, по-малко от две седмици след появата му с Тръмп в щата. Мъск каза, че хората трябва да подпишат петиция на неговия уебсайт America PAC, за да присъстват на разговорите му от "утре вечер до понеделник".

Пенсилвания се смята за решаващ щат за Тръмп и Харис

Мъск, който каза, че е гласувал за кандидати за президент на Демократическата партия в миналото, направи рязък завой надясно на тези избори. Той подкрепи Тръмп през юли и се появи с него на митинг в Пенсилвания по-рано този месец. Даренията на Мъск за America PAC го издигат в ексклузивния клуб на републиканските мегадарители, списък, който включва също банковия наследник Тимъти Мелън и казино милиардерът Мириам Аделсън, пише "Труд".

По-рано този месец обаче беше съобщено, че Мъск тайно е финансирал консервативна политическа група в продължение на години, много преди публичното му прегръдка на Тръмп. America PAC отказа да коментира даренията на Мъск. Мъск не отговори веднага на искане за коментар от "Ройтерс".

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback