fallback

ЕС одобри разширяване на черния списък със санкционирани заради Украйна

Прилагането на решението обаче е отложено за 16 февруари, за да се даде възможност на преговорите в Минск

09.02.2015 | 16:38 Автор: Мариета Иванова

Външните министри на ЕС одобриха разширяване на черния списък за руски граждани и опълченци от Югоизточна Украйна.

Прилагането на новите мерки е отложено до 16 февруари, предава ТАСС. Отлагането е направено с цел да се обезпечи „пълна подкрепа на срещата в Минск“, съобщават от пресслужбата на Европейския съвет.

„Съветът на ЕС взе решение за разширяване на черния списък за сепаратистите в Украйна и техните поддръжници.

Встъпването в сила е отложено до 16 февруари, за да се даде време на текущите дипломатически усилия,“ отбелязват от пресслужбата.

По-рано външният министър на Франция Лоран Фабиюс поясни, че въвеждането на тези допълнителни санкции в действие ще зависи от резултатите от преговорите в Минск.

„Ограничителните мерки са съгласувани, ние потвърдихме принципа на налагане   заради (настъплението към) Мариупол,“ подчертал той. - „Взехме решение да се върнем към този въпрос в понеделник- 16 февруари, когато ще знаем, проведена ли е срещата в Минск, какво е донесла  и ще можем да оценим последствията,“ коментира Фабиюс.

По информация на източник на ТАСС външните министри на 28-те страни на ЕС са обсъждали днес включването в черния списък със санкции заради украинския конфликт още 5 граждани на Русия и 14 на Украйна, а също и 9 организации, които според общността имат отговорност за ескалацията на конфликта в югоизточната част на страната.

fallback
Още от Свят
fallback