Еди Рама критикува България заради РСМ: Срам ме е за унижението на братята от Скопие

Историята не може да бъде причина за стопиране на преговорите, каза премиерът на Албания

15.10.2024 | 19:34 Редактор:

Албания започна на практика преговорите за членство в Европейския съюз. Първият т.нар. клъстер от преговорни глави, който Тирана отвори на междуправителствената конференция с Европейския съюз в Люксембург, включва правата на малцинствата. В това число гръцкото национално малцинство, и главно имуществените им права.

Ако Албания предприеме необходимите реформи, може да стане част от общността след 5 години.

Страната беше отделена от Северна Македония по пътя й към европейското семейство в края на септември. Това стана повод албанският премиер Еди Рама да отправи критичен коментар по български адрес.

"Тъжно е и искрено съжалявам, че нашите братя от Северна Македония все още не са успели да влязат в този етап от процеса, въпреки че бяха първи. Срам ме е, когато мисля за унижението на Северна Македония, която дори смени името си, за да започнат преговорите. Заставам зад всичко, което съм казал за нашите български приятели, защото историята не може да бъде причина за стопиране на преговорите, с която и да било държава. Различните виждания за това коя е майката на националните герои и с кого е правила любов, какви са били биометричните им данни, и с кого са били свързани, когато са се влюбили - всичко това са много интересни теми за историците. Това обаче не е част от всичко, което ни свързва, за да станем част от ЕС. Това не е атака срещу българските ни приятели, а е нещо очевидно", каза Еди Рама.

Ще гласувате ли на предстоящите избори на 27 октомври?

Категорично "да".
Категорично "не".
Колебая се, още не съм решил/а.
От години не гласувам, не се интересувам от политика.
Общо 1115 гласа

Снимка: БГНЕС