Гърция въведе важни промени за бакшишите

Когато клиентът плати в брой, няма проблем

15.10.2024 | 19:46 Редактор:
Бакшишът от ПОС терминал вече се счита за заплата.
Бакшишът от ПОС терминал вече се счита за заплата.

Според решение на Върховния съд в Гърция, бакшишите, оставяни на служителите, трябва да се считат за заплати, подлежащи на данъчно облагане. Според гръцкото законодателство се предвижда премахване на удържанията за суми до 3600 евро на година, т.е. средно до 300 евро на месец, съобщи кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева.

Сумата, оставена от клиентите на служителите чрез електронни транзакции, вече се третира като възнаграждение, според решението. Това развитие, както отбелязват специалистите в бранша, се дължи на взаимното свързване на касовите апарати с ПОС терминали.

По-конкретно, когато бакшишът се плаща в брой, работодателят не участва в процеса и се счита за лична сделка между клиент и служител. Въпреки това, когато бакшишът се въвежда чрез ПОС терминал, той се регистрира в системата като чакаща транзакция или като заплата на служителя.

Според заместник-председателя на Федерацията на ресторантьорите Йоргос Курасис, проблемът произтича от интерфейса на ПОС терминалите с касовите апарати. Курасис обясни, че бакшишът, въведен през ПОС терминал, в крайна сметка се счита за брутен доход, подлежащ на данъчно облагане, и се включва в надбавките за ваканция, Великден и Коледа.

Новото законово тълкуване изисква от работодателите да бъдат особено внимателни при управлението на бакшишите. Ако не се спазва правилната процедура за записване в касовите апарати, може да има разлики в оборота на бизнеса, което може да доведе до данъчни нередности. Данъчният експерт Кристина Мане посочи, че осигурителните вноски обикновено трябва да се удържат от бакшиша, тъй като сега той се счита за допълнително получаване на средства.

Снимка: Freepik