fallback

Убит полицай и няколко ранени при терористичен акт в Израел

Катар призова за спиране на агресията срещу Ливан

15.10.2024 | 18:59 Автор: Деси Николова

Израел ще вземе решение самостоятелно как да отговори на иранския ракетен удар отпреди две седмици. Това се казва в изявление на кабинета на премиера Бенямин Нетаняху след заседание тази сутрин. На фона на силните международни призиви за деескалация, Тел Авив планира да атакува ирански военни бази, но не ядрени или петролни цели. За първи път от началото на сухопътните действия в Ливан, критика за агресивните действия на Тел Авив дойде от друг силен играч в региона - Катар.

Терористичен акт южно от Тел Авив. Стрелец открива огън на оживена магистрала близо до град Ашдот. Убит е полицай, ранени са няколко души.

Израел продължава операциите си

И въпреки покачващото се напрежение в страната и критиките от международната общност, премиерът Нетаняху е непреклонен - операцията срещу "Хизбула" продължава независимо от всичко.

"Обвиненията, че нашите военни са нападнали ЮНИФИЛ за абсолютно неверни. Дори е обратното. Израел непрекъснато призовава силите на ООН да се изтеглят безопасно от бойната зона, която е по границата между Израел и Ливан. Фактът е, че в деня, когато Израел започна сухопътната си операция, ние ги помолихме специално - "Моля, напуснете тази зона, за да не пострадате!". Израел не се сражава с ЮНИФИЛ, нито с хората в Ливан. Нашата война е с иранските проксита "Хизбула", които използват ливанските територии, за да нападат Израел", заяви премиерът на Израел Бенямин Нетаняху.

Катар с призив към Израел

А за първи път от началото на сухопътните действия в Ливан, призив за прекратяване на агресивните действия на израелската армия дойде от емира на Катар.

"Най-лесният и безопасен начин да спрем ескалацията по границата с Ливан е да прекратим изтреблението в Газа. За това настоява и международната общност. Но Израел преднамерено разшири агресията, за да приложи един предварително начертан план. Ние се обявяваме за спиране на агресията срещу Ливан и спазване на международните резолюции", настоя емирът на Катар шейх Тамим бин Хамад Ал Тани.

А в последните часове при израелски въздушен удар по сграда в район главно с християнско население в Северен Ливан загивнаха 22-ма души. Според информацията на върховния комисариат по правата на човека на ООН повечето жертви са жени и деца. Оттам предупредиха, че повече от 1,5 милиона деца нямат достъп до училище, защото сградите са превърнати в приюти за бежанци.

Вижте повече в репортажа на Кристина Цветкова.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback