fallback

Фон дер Лайен пак призовава България и Румъния да бъдат приети пълноправно в Шенген

Тя предлага нов регламент, който да увеличи и да направи по-ефективно връщането на мигранти в родните им страни

15.10.2024 | 18:25 Автор: Елеонора Танева

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен призова страните членки да продължат с финалните стъпки за пълноправно приемане на България и Румъния в Шенген. В писмо до европейските столици тя посочва, че премахването на проверките и по сухопътните граници за двете държави ще бъде "мощен символ за жизненост и адаптивност на свободното пространство". Писмото очертава миграцията като една от основните теми на предстоящата в четвъртък среща на върха в Брюксел. 

Фон дер Лайен предлага нов регламент, който да увеличи и да направи по-ефективно връщането на мигранти в родните им страни. 

Говорител на Еврокомисията поясни, че сегашното законодателство не позволява връщане на хора в държава извън Евросъюза, която не е тяхната родина. Затова броят на репатрираните е нараснал с едва около 20 на сто в последната година.

"Писмото на председателя на Комисията е много ясно. Става въпрос за създаване на така наречените убежища за завръщащи се в трети страни, с които ЕС ще има споразумения. За мигранти, на които е отказано правото да останат в ЕС, докато чакат да бъдат върнати в страните, от които са дошли", поясни говорителят на ЕК Ерик Мамер.

Ще гласувате ли на предстоящите избори на 27 октомври?

Категорично "да".
Категорично "не".
Колебая се, още не съм решил/а.
От години не гласувам, не се интересувам от политика.
Общо 1117 гласа

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback