fallback

Бомбардировки в Газа взеха поне 50 жертви

Лекар е бил убит, когато се е опитал да помогне на ранени хора

15.10.2024 | 17:51 Автор: Беатрис Младжова

Увеличават се жертвите в Ивицата Газа. Най-малко 50 палестинци загинаха, докато израелските сили засилиха натиска си около Джабалия в северната част на анклава, успоредно с ожесточени сражения с ръководените от "Хамас" екстремисти, предаде Ройтерс.

Палестински здравни служители съобщиха, че най-малко 17 души са били убити от израелски огън близо до "Ал Фалуджа" в Джабалия, най-големия от осемте исторически бежански лагера в Газа, а 10 души са били убити в Бани Сухайла в източната част на Хан Юнис, когато израелска ракета удари къща.

По-рано днес израелски въздушен удар унищожи три къщи в предградието Сабра на град Газа, а местната служба за спешна помощ съобщи, че е открила две тела на мястото, докато продължава издирването на други 12 души, за които се предполага, че са били в къщите по време на удара.

Други осем души бяха убити при удара по къща в лагера Нусейрат в централната част на Газа.

Сред жертвите е и лекар

По-късно днес Министерството на здравеопазването на Газа съобщи, че един лекар е бил убит, когато се е опитал да помогне на хората, ранени при израелските удари в "Ал Фалуджа" в Джабалия. То добави, че няколко медици са били ранени, когато линейката им е попаднала под израелски огън, предаде БТА.

Службата на ООН за правата на човека заяви във вторник, че израелските военни изглежда са "отрязали северната част на Газа от останалата част на Ивицата Газа".

На цивилното население е казано да напусне домовете си и да се насочи към безопасни места в южната част на Газа. Представители на палестинските власти и ООН заявиха, че в Газа няма безопасно място.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback