ЕК: Справихме се с дезинформацията за изборите в ЕС

Оценката на Еврокомисията ще помогне за идентифициране на недостатъците

15.10.2024 | 16:22 Редактор:
Имаше опасения за изкуствения интелект.
Имаше опасения за изкуствения интелект.

Изборите за Европейски парламент са устойчиви на дезинформация въпреки фалшивите новини, съобщи изданието "Политико".

Европейският център за наблюдение на цифрови медии (EDMO) регистрира най-високото ниво на дезинформация, свързана с Европейския съюз, в онлайн платформите досега през май, месец преди европейците да се отправят към избирателните секции, според оценка, изготвена от Комисията и видяна от "Политико".

Тази вълна от съмнителна дейност не доведе до "голям инцидент, който да наруши изборите", заяви в Люксембург заместник-председателката на Европейската комисия Вера Йоурова преди вчерашното заседание на Съвета по общи въпроси.

Тя ще представи резултатите от обиколката си през пролетта, когато посети дузина държави от ЕС, за да повиши осведомеността относно манипулирането на избори от нелоялни участници, на срещи с длъжностни лица, регулаторни органи и експерти.

В началото на тази голяма изборна година се появиха опасения, че изкуственият интелект – по-конкретно силно манипулативните фалшиви новини – може да дестабилизират процеса.

Тези опасения не се сбъднаха и технологията не е била използвана "в голяма степен", се казва в анализа на ЕС, въпреки някои случаи на използване на немаркирано съдържание, генерирано от изкуственя интелект, от партии, като френската "Национален сбор" и "Лига" в Италия, предаде БТА.

Оценката на Еврокомисията – "моментна снимка", както я нарече Йоурова – може да помогне за идентифициране на недостатъците. 

Снимка: Pexels