Бенямин Нетаняху: Не воюваме с хората на Ливан, а с иранските проксита "Хизбула"

Израел планира да удари ирански военни бази

15.10.2024 | 14:00 Редактор:

Държавата Израел сама ще вземе решение как да отговори на иранския ракетен удар отпреди две седмици. Това се казва в изявление на кабинета на премиера Бенямин Нетаняху след заседание тази сутрин.

Според информацията Израел планира да удари ирански военни бази, но не ядрени или петролни цели. А по повод конфликта на Тел Авив с ООН заради мироопазващите сили ЮНИФИЛ в региона, миротворците, разположени по границата между Ливан и Израел, заявиха, че остават на позициите си.

Така те отговориха на поредния призив на Бенямин Нетаняху да се изтеглят от израелско-ливанската граница, защото служат за жив щит на Хизбула.

"Обвиненията, че нашите военни са нападнали ЮНИФИЛ са абсолютно неверни, дори е обратното. Израел непрекъснато призовава силите на ООН да се изтеглят безопасно от бойната зона, която е по границата между Израел и Ливан", заяви Нетаняху.

"Фактът е, че в деня, когато Израел започна сухопътната си операция, ние ги помолихме специално: "Моля, напуснете тази зона, за да не пострадате". Израел не се сражава с ЮНИФИЛ, нито с хората в Ливан. Нашата война е с иранските проксита "Хизбула", които използват ливанските територии, за да нападат Израел", поясни той.

Снимка: БГНЕС