fallback

Пхенян заплаши Сеул: Няма да търсим повече обединение с военните гангстери

Напрежението ескалира след взривените пътища

15.10.2024 | 13:04 Автор: Толя Стоянова

Влиятелната сестра на севернокорейския лидер Ким Чен Ун - Ким Йо Чен, предупреди, че страната разполага с "ясни доказателства", че военните на Сеул стоят зад неотдавнашните нахлувания на дронове над Пхенян, предаде АФП.

"Подсигурихме ясни доказателства, че военните гангстери (от Южна Корея) са главният виновник", заяви Ким Йо Чен и добави, че "провокаторите ще трябва да платят скъпа цена".

Северна Корея взриви части от два основни пътя, свързани с южната част на полуострова във вторник, съобщиха южнокорейските власти. От практическа гледна точка унищожаването на маршрутите за пътуване няма голяма разлика - Северна и Южна Корея остават разделени от една от най-силно укрепените граници в света.

Видео, споделено от южнокорейското министерство на отбраната, показва няколко експлозии. Тежки машини, включително камиони и багери, бяха разположени на един от пътищата, който беше частично блокиран от бариера. В отговор на експлозиите южнокорейските военни са стреляли с артилерия в района на юг от военната демаркационна линия и наблюдават отблизо движенията на севернокорейските военни, поддържайки "пълна готовност в сътрудничество със САЩ", каза JCS.

В понеделник Южна Корея заяви, че е открила признаци, че Северна Корея се готви да разруши пътища, които свързват двете страни, предупреждавайки, че експлозиите могат да се появят незабавно. Нейните военни са приложили контрамерки, заяви Министерството на отбраната, но не даде подробности.

Експлозиите идват няколко дни, след като Северна Корея обвини Южна Корея, че лети с дронове над нейната столица Пхенян и заплаши с "отмъщение" в последната размяна на остри думи след месеци, в които Пхенян изпраща балони, натоварени с боклук, на юг.

Северна Корея предупреди, че ще предприеме "съществена военна стъпка"

Миналата седмица армията на Северна Корея предупреди, че ще предприеме "съществена военна стъпка" за пълно отрязване на територията си от Южна Корея, след като севернокорейският лидер Ким Чен Ун отмени дългогодишната си политика за търсене на мирно обединение с Юга по-рано тази година.

Северна и Южна Корея са разделени след края на Корейската война през 1953 г. със споразумение за примирие. Двете страни технически все още са във война, но и двете правителства отдавна се стремят към целта един ден да се обединят отново. През януари Ким каза, че Северна Корея повече няма да търси помирение и обединение с Южна Корея, наричайки междукорейските отношения "отношения между две враждебни страни и две враждуващи страни във война", съобщи тогава KCNA.

В изявление, предадено от държавната информационна агенция KCNA на 9 октомври, генералният щаб на Корейската народна армия (KPA) заяви, че останалите пътища и железопътни линии, свързани с Юга, ще бъдат напълно прерязани, блокирайки достъпа по границата.

"Острата военна ситуация, която преобладава на Корейския полуостров, изисква въоръжените сили на КНДР да предприемат по-решителни и по-силни мерки, за да защитят по-надеждно националната сигурност", каза той в известието на KCNA.

Пхенян е укрепил граничната си защита

През изминалата година американски самолетоносач, десантни кораби, бомбардировачи с голям обсег и подводници посетиха Южна Корея, предизвиквайки гневни укори от Пхенян. От януари насам Пхенян е укрепил граничната си защита, поставяйки противопехотни мини, изграждайки противотанкови капани и премахвайки железопътна инфраструктура, според южнокорейската армия.

Лидерите на Северна и Южна Корея също засилиха използването на огнена реторика. По-рано този месец Ким заплаши да използва ядрени оръжия, за да унищожи Южна Корея, ако бъде нападнат, след като президентът на Южна Корея предупреди, че ако Северът използва ядрени оръжия, той "ще се сблъска с края на своя режим". Северна Корея е засилила усилията си за ядрено производство и връзките си с Русия.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback