fallback

Здравето на европейските води не е добро

Изправени са пред безпрецедентни предизвикателства, каза генералният директор на агенцията Леена Юля-Мононен

15.10.2024 | 12:27 Автор: Вяра Димова

Влошаване на хабитатите, климатични промени, прекомерна употреба на пресноводни ресурси и замърсяване създават напрежение върху Европа, в която едва една трета от водите на повърхността са в "добро здраве", предупреди Европейската агенция по околна среда (ЕАОС), предаде АФП.

"Здравето на европейските води не е добро. Нашите води са изправени пред безпрецедентни предизвикателства, които застрашават европейската водна сигурност", заяви в становище Леена Юля-Мононен, генерален директор на ЕАОС.

Едва 37% от надземните води в Европа имат "добър" или "висок" екологичен статут - мярка за здравето на водната екосистема, се казва в доклада.

Междувременно само 29% от водните обекти са постигнали "добър" химически статут в периода 2015 - 2021 г., според данните, съобщени от страните членки и цитирани от БНР.

Подземните води в Европа - източник на по-голямата част от питейната вода на континента, са в по-добро състояние – 77% са с "добър" химически статут. "Добър" означава, че във водата няма прекомерно замърсяване от химични или токсични съставки като PFAS и микропластмаса.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback