Един убит и 11 ранени при руска атака срещу Николаевска област

Някои от пострадалите са в тежко състояние

15.10.2024 | 10:12 Редактор:
Руска атака срещу украинската Николаевска област
Руска атака срещу украинската Николаевска област

Един човек беше убит, а най-малко 11 са ранени при руска атака срещу украинската Николаевска област. Това съобщи ръководителят на областната военна администрация Виталий Ким, цитиран от "Ройтерс".

"Някои от ранените са в тежко състояние", написа в канала си в Telegram областният управител Виталий Ким.

Украйна опроверга медийни съобщения, че е замесена в снабдяване с безпилотни летателни средства на бунтовниците в Северно Мали.

"Украйна решително отхвърля появилите се в последно време в чуждестранни издания публикации за участие на държавата ни в доставката на подобна техника на бунтовниците в Мали", посочиха от Министерството на външните работи в Киев.

Френският вестник "Монд" съобщи, че бойците на туарегите в западноафриканската страна използват украински дронове с "дискретната, но категорична" подкрепа на Киев срещу малийската армия и срещу руската наемническа група "Вагнер", която казва, че се сражава на нейна страна.

През август Мали прекъсна дипломатическите отношения с Украйна

Мали, където властта се държи от военните след два последователни преврата през 2020 и 2021 г., води битка от години с ислямистки бунтовници. В рамките на конфликта северната част на африканската държава, по-специално районите по границата с Алжир, се превърнаха в арена на ожесточени боеве с бунтовниците, които са представители на местната народност туареги, предаде БТА.

През август Мали прекъсна дипломатическите отношения с Украйна заради коментари на Киев, че бунтовниците са получили цялата "необходима" информация, за да организират нападения на север, при които, както се съобщава, са били убити десетки малийски войници и "вагнеровци".

Русия, която в последните години все повече полага усилия да разшири влиянието си в Африка, включително в Мали, обвини Украйна, че е открила "втори фронт" срещу Москва чрез подкрепа за въоръжени бойци в приятелски на Русия държави в Африка.

Москва води опустошителна война срещу Украйна от февруари 2022 г., довела до смъртта на хиляди хора, огромната част от които украинци.

Снимка: архив, БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 0
К.Николов
преди 1 час
УАУ !!!..... "Москва води опустошителна война срещу Украйна от февруари 2022 г., довела до смъртта на хиляди хора, огромната част от които украинци."............. нещо са Ви криви очилата .................. истината е, че през 2014 г. с помоща на ЦРУ в Украйна е въведен фашистки режим, който Русия се опитва да премахне. Войната я започна САЩ и НАТО, те я финансират, те я продължават...... Сигнализирай за неуместен коментар