fallback

Българка без диплома се представи за лекар и "излекува" пациенти във Великобритания

Това било детската мечта на Кремена Здравкова

15.10.2024 | 10:08 Автор: Деси Николова

Британски съд наложи едногодишна пробация на 20-годишна българка от малцинствен произход, която се е представяла за лекар във Великобритания. Младата жена, която по това време била само на 19 години, е лекувала пациенти без необходимото медицинско образование, съобщава британският "The Sun".

Жената, посочена като Кремена Здравкова, посетила болницата "Ийлинг" през април тази година. Тя била с оборудвана със специални медицински слушалки и ръкавици - така успяла да заблуди болните и персонала в отделението, че е лекар.

Здравкова дръзнала да окаже на пациент на фалшивата медицинска помощ. Българката е впръскала неизвестно вещество чрез спринцовка в гърлото му, но по-късно станало ясно, че тя не е истински доктор. Мечтите на Здравкова не секнали с това, три дни по-късно тя се върнала отново в лечебницата, отново облечена в медицинска униформа. Тогава вече била арестувана на място от униформените.

Мнимата лекарка винаги мечтаела да има тази професия

Пред съда в "Исълворт" Здравкова признала, че винаги е мечтала да стане лекар, но не е получила възможността да учи за медик. Съдия Фиона Бари постановила 12-месечна пробация и забрана българката да посещава болнични заведения в Обединеното кралство, освен ако не се касае за спешен случаи - тогава не може да ѝ бъде отказана такава. 

Адвокатът ѝ Хари Сталард заявил в съдебната зала, че мигрантката се е омъжила на 14 години и е станала майка на близнаци, което ѝ е попречило да продължи образованието си. Въпреки че действията ѝ са незаконни, адвокатът твърди, че Здравкова е демонстрирала "състрадание" към пациента и просто е "следвала своята детска мечта", предаде "Труд".

Съдия Бари подчертал, че макар пациентът да не е пострадал физически, ситуацията е могла да доведе до сериозни последствия. Освен това, действията на 19-годишната били "планирани" и с тях тя е подкопала доверието към Националната здравна служба на Обединеното кралство.

Въпреки това, предвид младостта и липсата на предишни нарушения, съдът се произнесе по-леко, като Кремена Здравкова вече е излежала 35 дни в затвора преди произнасянето на присъдата.

Снимка: Freepik

fallback
Още от Свят
fallback