Израел: Няма да атакуваме ядрени или петролни съоръжения в Иран

Ще продължим да удряме "Хизбула" без милост, закани се Бенямин Нетаняху

15.10.2024 | 06:57 Редактор:
Израел с обещание към САЩ.
Израел с обещание към САЩ.

Планираната ответна атака срещу Иран няма да бъде насочена срещу ядрени или петролни съоръжения - в това Израел увери Белия дом, съобщиха американски медии.

Израел се закани да предприеме контраатака, след като на 1 октомври Иран изстреля балистични ракети по страната. Атаката на Техеран беше в отговор на убийството на лидера на "Хизбула" Исмаил Хания.

Американското издание "Washington post" заяви, че израелският премиер Бенямин Нетаняху е уверил Белия дом, че контраударът, който той обмисля, ще бъде насочен само срещу военни обекти.

"Wall Street Journal" посочи, че обещанието е било дадено в разговор между президента на САЩ Джо Байдън и Нетаняху миналата седмица, както и в разговори между министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин и израелския му колега Йоав Галант.

Байдън предупреди Израел да не нанася удари по иранските ядрени или петролни съоръжения, за да се избегне по-нататъшно разширяване на регионалната война и на фона на опасенията от скок на световните цени на енергията, пише БГНЕС.

Нападението беше втората пряка атака на Иран срещу Израел след ракетния обстрел и обстрела с дронове през април. 

Малко по-рано израелският министър-председател заяви, че Израел ще продължи да "удря "Хизбула" без милост, включително в Бейрут", във видеоклип, излъчен от неговата канцелария и цитиран от АФП.

Снимка: БГНЕС