fallback

Украйна: Бразилия да арестува Владимир Путин, ако се появи за срещата на Г-20

Бразилските власти имат задължение като страна по Римския статут, да го задържат, заяви украинският главен прокурор

14.10.2024 | 21:14 Автор: Вяра Димова

Главният прокурор на Украйна каза, че е получил разузнавателна информация, че руският президент Владимир Путин може да пътува за срещата на Г-20 в Бразилия и призова властите там да се погрижат той да бъде задържан, съгласно заповедта за арест, издадена от Международния наказателен съд (МНС) в Хага, предаде "Ройтерс".

Путин е обвинен от МНС за военни престъпления, свързани с депортацията на деца, а заповедта за арест беше издадена през март 2023 г. - около година след като Русия предприе пълномащабна инвазия в Украйна.

Москва отрича обвиненията във военни престъпления, а Кремъл определи заповедта за арест като "недействителна и безпочвена". Запитан дали е взето решение Путин да пътува за срещата на лидерите на двайсетте най-големи икономики в света, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков днес каза пред медиите: "Не е взето. Когато има решение, ще ви уведомим".

Украинският главен прокурор Андрий Костин каза в интервю за "Ройтерс", че "е важно за международната общност да останем единни и да държим Путин отговорен".

Заради информация, че "Путин може да се присъедини към срещата на Г-20 в Бразилия, искам да повторя, че бразилските власти имат задължение като страна по Римския статут, да го задържат, ако той се осмели да посети страната", каза Костин като се позова на договора за създаване на МНС, цитиран от БТА.

"Искрено се надявам, че Бразилия ще го арестува, за да потвърди статута си на демокрация и държава, управлявана от правото на закона", подчерта той.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback