fallback

Цената на войната: Израел плаща до 3 млн. долара за една прехващаща ракета

Държавата е платила близо 26,5 млрд. долара от началото на войната с "Хамас"

14.10.2024 | 18:10 Автор: Деси Николова

Жертви, ранени, заложници и бежанци - на фона на страданията на хората в Близкия изток след терористичната атака на "Хамас" от 7 октомври 2023 г., остава в сянка следният факт: защитата на Израел изисква огромни финансови средства и в същото време значително отслабва израелската икономика, съобщава германската обществена медия ZDF.

Израелското министерство на финансите оценява преките разходи за войната до август т.г. на 100 млрд. шекела (26,5 млрд. щатски долара). Още през май шефът на Израелската централна банка Амир Ярон прогнозира, че до края на 2025 г. разходите за войната ще достигнат сумата от 66,3 млрд. щатски долара. Но това беше преди сухопътната офанзива на Израел в Южен Ливан и преди голямото ракетно нападение на Иран от началото на октомври, припомня ZDF.

3 милиона долара за една прехващаща ракета

Когато Израел е обстрелван с ракети от Ливан, Ивицата Газа, Йемен или Иран, всеки опит за прехващане струва най-малко 40 000 щатски долара. Това е минималната цена на една ракета "Тамир" за системата за противовъздушна отбрана "Железен купол", която Израел използва за защита от ракети с малък обсег, посочва изданието, като се позовава на експерти.

Ако се използват ракети с по-голям обсег, както при последната иранска атака, въздушната защита със системите "Прашка на Давид" и "Стрела" излиза на страната значително по-скъпо. Според експерта по Близкия изток от Университета на Бундесвера в Мюнхен Ян Бусе една ракета за "Стрела 2" излиза 2 милиона щатски долара, а за по-старата версия на отбранителната система - "Стрела 3" - една прехващаща ракета струва дори 3 милиона долара.

Повече от 26 000 ракети са изстреляни по Израел от началото на войната

Според данни на израелската армия от терористичното нападение на "Хамас" на 7 октомври миналата година до днес срещу Израел са били изстреляни повече от 26 000 ракети, пише DW.

"Противоракетната отбрана вероятно е един от най-големите разходи от началото на войната", казва в тази връзка Бусе.

Предполага се, че само въздушната защита на страната при последното иранско нападение е струвала на Израел 450 млн. щатски долара, а нападението през април т.г. е погълнало най-малко 1 милиард щатски долара.

Но Израел харчи пари не само за противовъздушна отбрана. Останалото военно оборудване също е много скъпо. Както обяснява пред ZDF експертът Ян Бусе, голяма част от ресурсите, които се използват в момента, са натрупани от Израел през последните няколко години именно като подготовка за подобна кризисна ситуация. Освен това САЩ увеличиха значително военната си помощ за Израел след нападението на "Хамас". 

"През последните 12 месеца става дума за почти 18 милиарда долара, като 5 милиарда от тях са отишли за системите за противоракетна отбрана", казва Бусе.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback