fallback

Безследно изчезнали са повече от 1000 цивилни руснаци в района Курск

Съдействат за изпращането на по 300 писма от руски и украински военнопленници до техните близки

14.10.2024 | 11:02 Автор: Елеонора Танева

Комисарят по правата на човека в Руската федерация Татяна Москалкова съобщи за повече от 1000 сигнала на руснаци, търсещи своите роднини в района на Курск. 

"Получих жалби от тези хора, които се опитват да намерят своите близки. Мисля, че ще е полезно да ви напомня, че принудителното извеждане на цивилни от местата им за постоянно пребиваване е грубо нарушение на Женевската конвенция", заяви Москалкова в интервю за aif.ru.

През септември тя съобщи, че от 5 август в офиса на руския омбудсман са постъпили 1118 жалби относно защитата на правата на цивилни и пленени военни в района на Курск.

Татяна Москалкова е посетила повече от 2 хиляди украински военнопленници на територията на Руската федерация. Подобни посещения е провела и при руски затворници на територията на Украйна, пише ТАСС.

Според споразумение между омбудсманите на двете страни се предават писмата от пленени военнослужещи до роднини на реципрочна основа. Москалкова обяви готовността си да предаде 300 писма от украински военнослужещи.

Ще гласувате ли на предстоящите избори на 27 октомври?

Категорично "да".
Категорично "не".
Колебая се, още не съм решил/а.
От години не гласувам, не се интересувам от политика.
Общо 346 гласа

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback