"Билд": Германия вече няма да изпраща тежка военна техника в Украйна

Пред Шолц украинският президент Зеленски представи "Плана за победа"

14.10.2024 | 09:41 Редактор:
Медията се позовава на документи на министерството на отбраната.Медията се позовава на документи на министерството на отбраната.
Медията се позовава на документи на министерството на отбраната.Медията се позовава на документи на министерството на отбраната.

Германия не възнамерява да изпраща повече тежка военна техника в Украйна, с изключение на вече обявеното. Това съобщава "Билд", позовавайки се на документи на министерството на отбраната. Това означава, че след доставката на 18 танка Leopard 2 няма да има други, въпреки че Бундесверът разполага с около 300 такива танка, съобщава украинската медия Униан.

Същите планове важат и за други видове техника като бойни машини на пехотата, бронетранспортьори и самоходни гаубици.

"Министерството на отбраната на Германия не вярва, че Украйна ще може да започне контранастъпление в близко бъдеще, за да освободи своите територии", се допълва в текста на германския вестник.

По време на европейската си обиколка Зеленски представи "Плана за победа" и две основни искания, включително тези, отправени към германския канцлер Олаф Шолц.

Първото искане се отнася до разрешение за използване на западни оръжия срещу стратегически цели в Русия, за което Украйна се нуждае от повече доставки на оръжия с голям обсег, като системите Storm Shadow от Великобритания, френската Scalp EG и германската Taurus, припомня "Труд".

Второто искане се отнася до ускоряване на процедурата за приемане в НАТО, съобщава Униан.

Тези искания не бяха посрещнати с ентусиазъм в Берлин и Шолц не ги отхвърли категорично, но и не даде положителен отговор, пише Униан, цитирана от "Билд".

Снимка: БГНЕС